MenuSerwujemy najlepsze dania regionalne

Szady poleca

Golonka w kapuście
podana z pieczywem, musztardą, chrzanem i kieliszkiem kminkówki
Plinc Szadego
dwa duże placki ziemniaczane przekładane gulaszem wołowym, polane sosem czosnkowym, podane z surówkami
Schab z kością z grilla
podany z pieczonymi ziemniakami z sosem tzatzyki i sałatką na bazie sałaty lodowej
Żeberko w sosie
podane z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
podane z purée ziemniaczanym i surówkami
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym
podane z purée ziemniaczanym i surówkami
Sztufada wołowina w sosie chrzanowo-warzywnym
podana z purée ziemniaczanym i surówkami
Jajka sadzone na sztompanych bulwach z cebulą i boczkiem
podane z surówkami i maślanką

Śniadania

Jajecznica z 3 jaj na maśle z pieczywem
Jajecznica z 3 jaj na boczku i cebuli z pieczywem
Jajecznica z 3 jaj na szynce z pieczywem
Zestaw śniadaniowy
swojska wędlina, ser, pomidor, ogórek, pieczywo, masło

Do powyższych dań w cenie kompot, kawa albo herbata

Kiełbasa smażona z cebulą
podana z pieczywem, musztardą i surówkami
Bigos w chlebie
( ok. 400 g )

Zupy

Czernina z kluskami na gęsinie
450ml
Żurek Szadego - z kiełbasą i jajkiem
450 ml
Żurek Szadego w chrupiącym chlebie - z kiełbasą i jajkiem
500 ml
Flaki wołowe
450 ml
Barszcz Czysty
200ml
Barszcz z domowymi kołdunami
450ml
Rosół z domowym makaronem
450 ml
Żołądki drobiowe w rosole ze swojskim makaronem
450 ml
Pomidorowa ze swojskim makaronem
450 ml
Gulaszowa z wołowiną i kluskami
450 ml
Grzybowa z kluskami
450 ml
Ogórkowa
450 ml
Kapuśniak
450 ml
Grochowa
450 ml
Rybna z kluskami
450 ml
Fasolka po bretońsku z kiełbasą
450 ml

Dania z drobiu

W zestawie do wyboru ziemniaki gotowane, ziemniaki zapiekane, purée, frytki, kasza gryczana i dwie surówki ( z białej kapusty i z ogórka kiszonego )

De volay z masłem i pietruszką
2 szt.
Kotlet szwajcar
pierś panierowana z serem
Kotlet hawajski
pierś panierowana z ananasem i serem
Grillowana pierś w pesto ziołowym
Pierś Jagody
grillowana pierś z serem i plastrami boczku
Chrupiące paluszki drobiowe
Pierś panierowana
Pierś panierowana w sosie kurkowym
Sałatka z grillowanym kurczakiem
mix sałat, avocado, grillowany świeży ananas, orzechy nerkowca, winogrona, groszek curowy i sos musztardowo-miodowy

Gramatura mięsa w daniach od 140-200g

Dania z wieprzowiny i wołowiny

W zestawie do wyboru ziemniaki gotowane, ziemniaki zapiekane, purée, frytki, kasza gryczana i dwie surówki ( z białej kapusty i z ogórka kiszonego )

Zraz wołowy z cebulą, boczkiem i ogórkiem kiszonym
Kotlet schabowy
Kotlet schabowy z pieczarkami i serem
Karkówka z grilla z sosem czosnkowym
Pieczeń wieprzowa w sosie
Gołąbki w sosie pomidorowym
Rwany wieprz
długo pieczona, aromatyczna wieprzowina, sos BBQ i czosnkowy, ziemniaki zapiekane, sałatka na bazie sałaty lodowej, pomidora, ogórka i cebuli

Gramatura mięsa w daniach od 140-200g

Dania rybne

W zestawie do wyboru ziemniaki gotowane, ziemniaki zapiekane, purée, frytki, kasza gryczana i dwie surówki ( z białej kapusty i z ogórka kiszonego )

Filet z dorsza od rybaka
Filet z dorsza zapiekany z pieczarkami i cebulą
Dorsz w sosie kurkowym
Węgorz z kaszubskich jezior
smażony lub gotowany, podany z purée w sosie koperkowym
Śledź w śmietanie z ziemniakami
podany z purée i duszonym szpinakiem
Sielawka smażona ( 5 szt. )
podana z pieczywem i surówką z kiszonej kapusty
Sałatka z grillowanym łososiem
mix sałat, suszone pomidory, ser lazur, czerwona cebula, świeży ogórek, prażony słonecznik, sos balsamiczny

Gramatura ryby w daniach od 140-200g

Pierogi i plince

Pierogi z mięsem, okraszone cebulą i boczkiem
4 szt.
Pierogi z mięsem w sosie borowikowo-śmietanowym
4 szt.
Pierogi z mięsem w sosie kurkowym
4 szt.
Pierogi z kapustą i grzybami, okraszone cebulą i boczkiem
8 szt.
Pierogi ruskie, okraszone cebulą i boczkiem
8 szt.
Pierogi z bobem, polane masłem z pietruszką
10 szt.
Pierogi ze szpinakiem w sosie serowym
8  szt.
Pierogi z kurkami, polane masłem z pietruszką
8 szt.
Pierogi z jagodami
10  szt. podane z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem
Pierogi z truskawkami
10  szt. podane z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem
Plince ze śmietaną
6  szt.
Plince z żurawiną
6  szt.

Dodatki

Ziemniaki zapiekane Szadego
200 g
Ziemniaki gotowane z koperkiem
200 g
Purée z ziemniaków z masłem i śmietaną
200 g
Szto pane bulwy z masłem, cebulą i boczkiem
200 g
Frytki
200 g
Kasza gryczana
150 g
Zestaw surówek
150 g
Kapusta kiszona zasmażana
150 g
Warzywa gotowane
150 g
Buraczki
150 g
Buraki zasmażane na maśle
150 g
Szpinak z czosnkiem
150 g